Dakar Rally 2019

DAKAR
18 JANUARI 2019

Dakar Rally 2019

Paul Spierings de beste Nederlandse motorrijder

Voordat Paul Spierings aan de Dakar Rally begon was zijn enige doel om de finish te halen. “Desnoods finish ik als laatste, maar ik moet en zal die finish halen. Dit laat ik niet meer lopen,” zei Spierings vastberaden. Het is hem gelukt! Niet alleen heeft Paul Spierings zijn doel behaald, hij is ook als 27ste geëindigd in het eindklassement. Spierings mag zichzelf dan ook de beste Nederlandse motorrijder van de Dakar Rally 2019 noemen. Synmar is trots om deel te hebben genomen aan de Dakar Rally dit jaar. Vooral omdat onze Synmar-producten zijn getest tijdens de zwaarste Dakar Rally-competitie.

Etappe 1 Lima – Pisco (84 km)

Na een indrukwekkende podiumstart begon de eerste etappe op 7 januari 2019. Kort voor Spierings moest starten kregen de deelnemers de mededeling dat er iets niet goed was met de waypoints in het navigatiesysteem. “De eerste 10 km was het net kermis met al die sporen”, gaf Spierings aan. Spierings stond op scherp, “Ik heb alle apparatuur op 0 gezet en ben er eens goed voor gaan zitten. Ik heb vrijwel het hele eind alleen gereden en dat is me goed bevallen. Ik kon lekker doorrijden en heb geen fouten gemaakt”. Na de eerste etappe eindigde Paul Spierings op de 65ste positie.

Etappe 2: Pisco – San Juan de Marcona (342 km)

Paul Spierings heeft overal genoten van de tweede etappe. “Ik heb genoten. Stukken op topsnelheid werden afgewisseld met langzame stukken, duinen werden afgewisseld met mooie paden”, vertelde Spierings. Om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, heeft de Dakar Rally aanwijzingen gemaakt in de roadbook. Als alle deelnemers de route volgen passeren ze een groot aantal virtuele meetpunten die in de gps worden aangeven.  De waypoints zijn niet altijd makkelijk te vinden. Vele deelnemers miste een waypoint tijdens de tweede etape. Dit overkwam Spierings ook. Voor Paul Spierings duurde het 4 uur en 27 minuten om de finish te bereiken. Helaas zijn er 20 minuten toegevoegd vanwege een gemist waypoint. Spierings eindigde uiteindelijk op de 72e positie.

Etappe 3: San Juan de Marcona – Arequipa (331 km)

Tijdens de derde fase ging het beter met Paul Spierings. “Het was geweldig… Ik reed goed en heb deze keer geen waypoints gemist” vertelde Spierings volvreugde. Spierings eindigde op de 52e positie.

Etappe 4: Arequipa – Moquegua (405 km)

Aangekomen bij de finish, had Paul Spierings last van zijn handen. Hij heeft zo hard in zijn stuur geknepen om zo te voorkomen dat zijn motor stuk ging. De route zat vol met stenen. Spierings wilde voorkomen dat er een verborgen steen het voorwiel raakte. Het stuur kan dan zomaar uit je handen slaan. Alhoewel Spierings geloofde dat het een “levensbedreigende proef” was, eindigde hij op de 45e positie. Het kostte hem 4 uur en 46 minuten om de finish te bereiken.

Etappe 5: Moquegua – Arequipa (345 km)

Elke dag probeert Paul Spierings omhoog te klimmen in het klassement. Hij slaagde erin dit voor de vijfde etappe te doen. Spierings was de beste Nederlander in het klassement en eindigde op de 36e positie. Spierings kon na een deze mooie overwinning een dag rusten en voorbereiden voor de 6de etappe.

Etappe 6: Arequipa – San Juan de Marcona (336 km)

De 6de etappe was een heftige etappe voor vele motorrijders zo ook voor Paul Spierings. Op de 34ste kilometer ging het helemaal mis. Spierings klapte met zijn gezicht op de navigatietoren van zijn motor, alles was kapot! “Gelukkig zijn mijn tanden nog heel,” claimt Spierings. Spierings heeft een kwartier lang geprobeerd om alles te repareren en croste verder met een half kapotte kilometerteller wat erg lastig navigeren was. Hij heeft er uiteindelijk 5 uur en 49 minuten overgedaan en is geëindigd op de 37ste positie.

Etappe 7: San Juan de Marcona > San Juan de Marcona (323 km)

De organisatie van Dakar beschreef de zevende etappe als een zware etappe en waarschuwde de deelnemers hiervoor. Spierings vond het allemaal wel mee vallen. “Wat het lastig maakte, was een zandstorm, maar ook daar ben ik goed doorheen gekomen”. Spierings was de snelste Nederlander en is geëindigd op de 37ste positie.

Etappe 8: San Juan de Marcona > Pisco (360 km)

In de 8ste etappe is het Paul Spierings weer gelukt om als beste Nederlander te eindigen. En nu ook de beste Nederlander in het klassement. “Dit was echt zo vet. 200 km dikke duinen en het liep geweldig.” Spierings heeft een mooie tijd gezet van 4 uur en 56 minuten en is als 30ste geëindigd in de 8ste etappe.

Etappe 9: Pisco > Pisco (313 km)

Paul Spierings houdt zijn plek vast, ‘de beste Nederlander in het klassement’. Spierings voelde zich in de 9de etappe als een vis in het water. “Het ging zo lekker dat ik het bijna jammer vind dat het morgen stopt,” vertelde Spierings. Spierings is geëindigd op de 21ste plek.

Etappe 10: Pisco > Lima (112 km)

De laatste paar dagen had Paul Spierings de smaak goed te pakken. Hij voelde zich als een vis in het water en had geen betere afsluiting kunnen krijgen. Ondanks dat de etappe maar 112 km was, was het een serieuze proef met vele duinen en zand. Hij is geëindigd op de 33ste positie. Het belangrijkste, Paul Spierings heeft zijn doel behaald.

Als trotse sponsor is Synmar blij dat Paul Spierings zijn doel heeft kunnen bereiken.

Auteur: Yasmina Alhaft