Hoe ververs ik motorolie van mijn boot?

  • qxio-arrow-left-cTerug naar Nieuws overzicht

DIY: Changing boat engine oil

HOW TO CHANGE BOAT ENGINE OIL

 

Net zoals je de olie in je auto moet verversen, moet je ook de motorolie in je boot verversen. Het kan een rommelig karwei zijn waar veel booteigenaren tegenop zien. Echter hoeft het niet zo moeilijk te zijn als het lijkt. Het is zeker iets wat je niet wilt vermijden. De olie in je boot verversen zorgt er immers voor dat hij optimaal blijft presteren. 

Het vervangen van de motorolie aan boord van een boot is een belangrijk onderdeel van het reguliere onderhoud van de boot. Het heeft de voorkeur om de olie te verversen aan het einde van het seizoen, voor de winterstop. Moderne oliĆ«n "slijten" niet zoals hun voorgangers, maar ze hopen wel vuil, verbrandingsresten en zuur op. Het is een slecht idee om deze zaken tijdens de winter achter te laten op de bewegende delen van je motor. 

Motorolie vervangen in de herfst is niet alleen onze aanbeveling, bijna elke gebruikershandleiding beveelt aan om de olie aan het einde van het seizoen te verversen, de motor te smeren en te voorzien van verse olie die roestwerende middelen bevat. Waardoor de levensduur van de motor wordt verlengd. Hoewel het oliefilter het hele seizoen zijn werk doet, is het verversen van de olie de enige manier om de zuren te verwijderen die corrosie en andere schade aan motoroppervlakken kunnen veroorzaken. Het verversen van olie in de herfst verwijdert ook al het water voordayt het zich kan afscheiden van de olie, kan bevriezen en/of corrosie kan veroorzaken.

 

Hier zijn de stappen die je kunt volgen op de motorolie te vervangen:

1. Voorbereiding: zorg ervoor dat de motor is uitgeschakeld en dat de boot zich in een stabiele positie bevindt, bij voorkeur in een haven of op een veilige ankerplaats. Verzamel alle benodigde materialen waaronder een trechter, een oliefilter, een opvangbak voor de oude olie, nieuwe motorolie, een oliefiltersleutel, een trechter en schone doeken.

Tip van Synmar: zorg dat de motor van uw boot op temperatuur is. Warme olie vloeit gemakkelijker en houdt ook meer gruis en vuil vast. Dat maakt het makkelijker om schoon te maken.

2. Lokaliseer de olie-aftapplug: raadpleeg de handleiding van de motor aan boord om de locatie van de olie-aftapplug te vinden. Meestal bevindt deze zich onderaan de motor en wordt deze beschermd door een dop of plug. 

3. Plaats de opvangbak: plaats de opvangbak onder de olie-aftapplug om de oude olie op te vangen.

4. Verwijder de olie-aftapplug: gebruik hiervoor een passende sleutel om de olie-aftapplug los te draaien. Zorg ervoor dat de opvangbak zich onder de plug bevindt om de olie op te vangen wanneer deze begint te stromen. Laat de oude olie volledig uit de motor lopen.

5. Vervang het oliefilter: nadat de oude olie is afgetapt, kun je het oliefilter vervangen. Het oliefilter bevindt zich meestal in de buurt van de motor en kan met de hand of met behulp van een oliefiltersleutel worden losgedraaid. Zorg ervoor dat je de olie ovangt die uit het filter lekt.

6. Smeer het nieuwe oliefilter: voordat je het nieuwe oliefilter op de motor plaatst, smeer je de rubberen pakkingring van het filter in met wat nieuwe olie. Dit helpt bij het afdichen van het filter en vergemakkelijkt het verwijderen bij toekomstige olieverversingen.

7. Plaats het nieuwe oliefilter: schroef het nieuwe oliefilter met de hand op zijn plaats totdat het stevig vastzit. Gebruik geen gereedschap om het filter strakker aan te draaien, want dit kan de pakking beschadigen.

8. Draai de olie-aftapplug vast: nadat de oude olie volledig is afgetapt, draai je de olie-aftapplug stevig vast met de sleutel. Let op dat je de plug niet te strak aandraait, om beschadiging van de schroefdraad te voorkomen.

9. Vul nieuwe olie bij: zoek de olievuldop op de motor en verwijder deze. Plaats een trechter in de vulopening en giet langzaam de nieuwe olie in de motor. Controleer regelmatig het olieniveau met behulp van de peilstok en voeg indien nodig meer olie toe totdat het juiste niveau is bereikt. Raadpleeg de handleiding voor het aanbevolen type en de juiste hoeveelheid olie voor jouw motor. Via onze website vind je gemakkelijk de juiste olie voor jouw specifieke motor. 

10. Controleer op lekkages: nadat je de nieuwe olie hebt toegevoegd, controleer je op lekkages rond de olie-aftapplug en het nieuwe oliefilter. Als er lekkages zijn draai dan de plug of het filter iets strakker aan.

11. Opruimen: veeg eventuele gemorste olie schoon en zorg ervoor dat de opvangbak en andere gebruikte materialen goed worden afgevoerd volgens de milieuregels en -voorschriften. 

 

Advies
Het is belangrijk om de specifieke instructies en aanbevelingen van de fabrikant van je bootmotor te volgen, omdat er variaties kunnen zijn in de procedure en benodigde materialen voor verschillende motormodellen. Bij twijfel kun je altijd contact met ons opnemen voor een passend advies. 

 

 

Auteur: Synmar

keep in
touch

Wij zijn Synmar! Hoe kunnen we u vandaag van dienst zijn?

CONTACT qxio-arrow-right-c

synmar logo colour

Albert Schweitzerstraat 7
7131 PG Lichtenvoorde
The Netherlands

+31 (0) 33 303 3044
info@synmar.nl

linkedin facebookmailmail