Tech Talk: Coolant

  • qxio-arrow-left-cTerug naar Nieuws overzicht

TECH TALK

COOLANT

 

Wat is een Coolant?

Een coolant is een vloeistof die wordt gebruikt om warmte af te voeren en een systeem te koelen. In de context van technische systemen, zoals een auto of een computer, wordt een coolant vaak gebruikt om de temperatuur van motoren, elektronische componenten of andere warmte genererende onderdelen te regelen.

In voertuigen zoals auto's, vrachtwagens en motorfietsen, wordt coolant meestal gebruikt in het koelsysteem om de motor op een optimale temperatuur te houden. Dit helpt oververhitting te voorkomen, wat schade aan de motor kan veroorzaken.

In computers en andere elektronische apparaten wordt coolant vaak gebruikt in vloeibare koelsystemen om de hitte van de CPU of GPU af te voeren, waardoor ze efficiënter kunnen werken.

De samenstelling van coolants kan variëren, maar ze zijn meestal ontworpen om goede warmteoverdrachtseigenschappen te hebben en corrosie of bevriezing te voorkomen, afhankelijk van de toepassing. Water met antivriesmiddelen is een veelvoorkomende coolant in voertuigen, terwijl vloeibare koelgels of mengsels van water en andere chemische stoffen in computers worden gebruikt.

Een koelvloeistof in een auto speelt een cruciale rol bij het handhaven van een optimale bedrijfstemperatuur van de motor.


De belangrijkste functies van koelvloeistof zijn:

1. Warmteafvoer: De belangrijkste functie van koelvloeistof is het afvoeren van warmte uit de motor. Tijdens de verbranding van brandstof in de motor ontstaat er enorm veel warmte. Als deze warmte niet effectief wordt afgevoerd, kan de motor oververhit raken en ernstige schade oplopen. De koelvloeistof circuleert door het koelsysteem van de motor en neemt warmte op terwijl het door de motor stroomt.

2. Regeling van de motortemperatuur: De koelvloeistof helpt ook bij het handhaven van een optimale werktemperatuur voor de motor. Een te lage temperatuur kan de efficiëntie van de motor verminderen, terwijl een te hoge temperatuur kan leiden tot schade aan onderdelen.

3. Bescherming tegen bevriezing en corrosie: Koelvloeistof bevat meestal antivriesmiddelen die voorkomen dat de vloeistof bevriest in koude omstandigheden. Het beschermt ook het koelsysteem tegen corrosie door oxidatie te voorkomen.

4. Smering: In sommige gevallen kan koelvloeistof ook een smerende werking hebben, waardoor de wrijving tussen bewegende delen in het koelsysteem wordt verminderd.

Kortom, koelvloeistof is essentieel voor het goed functioneren en de levensduur van de motor van een auto, omdat het helpt bij het reguleren van de temperatuur en het voorkomen van schade door warmte, bevriezing en corrosie.

 

Wat is het verschil tussen antivries en koelvloeistof?

Hoewel de termen "antivries" en "koelvloeistof" vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide:

1. Functie:

  • Antivriesmiddel: Het primaire doel van antivriesmiddel is om te voorkomen dat water bevriest, waardoor schade aan het koelsysteem wordt voorkomen tijdens koude weersomstandigheden.
  • Koelvloeistof: Koelvloeistof heeft verschillende functies, waaronder het reguleren van de temperatuur van de motor door warmteafvoer, het voorkomen van bevriezing, het voorkomen van corrosie en het smeren van bewegende onderdelen.

2. Samenstelling:

  • Antivriesmiddel: Antivriesmiddel is meestal geconcentreerd ethyleenglycol of propyleenglycol, die kunnen worden gemengd met water in verschillende verhoudingen, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden.
  • Koelvloeistof: Koelvloeistoffen bevatten antivriesmiddelen samen met andere additieven zoals corrosieremmers, smeermiddelen en stabilisatoren.

3. Gebruik:

  • Antivriesmiddel: Wordt voornamelijk gebruikt om te voorkomen dat water in het koelsysteem bevriest, vooral in koude weersomstandigheden.
  • Koelvloeistof: Wordt gebruikt om de temperatuur van de motor te regelen, bevriezing te voorkomen, corrosie te remmen en het smeren van bewegende onderdelen in het koelsysteem.

Over het algemeen wordt de term koelvloeistof vaak gebruikt om het mengsel van antivriesmiddel en water aan te duiden dat wordt gebruikt in het koelsysteem van voertuigen. Dus, terwijl antivries een belangrijk onderdeel is van koelvloeistof, is koelvloeistof een meer omvattende term die andere functies omvat naast het voorkomen van bevriezing.

Goed om te weten: Synmar antivriesproducten beschikken over zowel antivries als de specifieke additieven waardoor met het zelf toevoegen van gedemineraliseerd water een koelvloeistof kan worden gemaakt. Belangrijk hierin is om de juiste mengverhouding aan te houden om de benodigde vorstbescherming te behalen (zie hiervoor de beschikbare technische datasheets).


Meer informatie:

Wil je meer informatie of ben je benieuwd naar de koelvloeistoffen en antivriesmiddelen van Synmar? Neem dan contact met ons op via +31(0) 33-303 3044 of stuur een email naar info@synmar.nl

 

Auteur: Synmar

keep in
touch

Wij zijn Synmar! Hoe kunnen we u vandaag van dienst zijn?

CONTACT qxio-arrow-right-c

synmar logo colour

Albert Schweitzerstraat 7
7131 PG Lichtenvoorde
The Netherlands

+31 (0) 33 303 3044
info@synmar.nl

linkedin facebookmailmail