Tech Talk: Low SAPS

  • qxio-arrow-left-cTerug naar Nieuws overzicht

TECH TALK

LOW SAPS

 

Low SAPS (Low Sulphated Ash, Phosphorus, and Sulphur) motorolie is een type motorolie dat speciaal is ontworpen met een laag zwavel- en fosforgehalte. In de smeermiddelenindustrie noemen we deze oliën lage-emissie- of lage-SAPS-oliën.

Deze oliën zijn ontwikkeld om te voldoen aan de strengere emissienormen en om de levensduur van moderne uitlaatgasnabehandelingssystemen, zoals diesel roetfilters (DPF) en driewegkatalysatoren, te verlengen.

Traditionele motoroliën gebruiken prestatie verhogende additieven, zoals fosfor en zwavel, die antislijtage en antioxiderende eigenschappen bevatten. Fosfor en zwavel kunnen echter uitlaatgasnabehandelingssystemen beschadigen die de uitstoot van vervuilende stoffen juist moeten voorkomen.

 

Waar staat Low SAPS voor?
SA” staat voor Sulphated Ash (gesulfateerde as), ‘P’ voor Phosphorus (fosfor) en ‘S’ voor Sulphur (zwavel).

We beginnen met de gesulfateerde as. Dit is een mineraal residu dat het DPF (diesel roetfilter) blokkeert wanneer fosfor- en zwaveladditieven in de olie worden verbrand.

Fosfor en Zwavel zijn zoals eerder benoemd additieven die aan de olie worden toegevoegd. Fosfor is een additief tegen slijtage waarbij Zwavel juist als Antioxidant werkt (voorkomt oxidatie van de olie in de vorm van sludge). Het probleem is dat het bij verbranding deze additieven zowel de DPF (diesel roetfilter) als een GPF (benzine roetfilter) in voertuigen kan verstoppen.

 

HTHS
Minder wrijving in de motor geeft ook een lager brandstofverbruik en is in de Low SAPS-oliën meegenomen in het eisenpakket en benoemd als HTHS-viscositeit. High Temperature High Shear (HTHS) meet de viscositeit van een motorsmeermiddel bij 150°C en simuleert de nauwe toleranties en hoge snelheden tussen bewegende delen in een hete motor. In het bijzonder lagers, de nokkenas, zuigerveren en voering.

 

ACEA
In beide gevallen heeft de ACEA limieten ingesteld voor de hoeveelheid fosfor en zwavel die mag worden gebruikt. (Alternatieve additieven worden gebruikt om te zorgen voor een uitgebalanceerde oliesamenstelling die dezelfde bescherming biedt).
Moderne voertuigen zijn vaak uitgerust met gevoelige uitlaatgasnabehandelingssystemen die kunnen worden beschadigd door hoge niveaus van sulfaatas, fosfor en zwavel. Low SAPS oliën helpen deze systemen te beschermen en hun efficiëntie te behouden.
Door het verlagen van het gehalte aan schadelijke additieven, dragen Low SAPS oliën bij aan lagere emissies van schadelijke stoffen zoals zwaveloxiden en fosfaten, wat helpt om aan strengere milieuvoorschriften te voldoen.


Ondanks hun lagere gehalte aan bepaalde additieven, bieden Low SAPS oliën nog steeds uitstekende bescherming en prestaties voor de motor. Ze zijn geformuleerd om slijtage, oxidatie en afzettingen te minimaliseren.

 

Synmar
Synmar biedt een brede selectie van hoogwaardige Low SAPS motoroliën, waaronder Synmar Orlando 5W-30 motorolie. Deze geavanceerde formule is geschikt voor EURO 5 en 6 motoren met een lange olieverversingsperiode door zijn sterke smeerfilm opbouw en voldoet aan de vereisten van de ACEA E9 kwaliteit. De nieuwste additieven zorgen ervoor dat het emissiecontrolesysteem in optimale conditie blijft.

Tip:  Als je AdBlue® gebruikt, dien je ook Low SAPS Engine Oil te gebruiken.

 

Meer informatie:
Wil je meer informatie over de low SAPS oliën van Synmar? Neem dan contact met ons op via +31(0) 33-303 3044 of stuur een email naar info@synmar.nl

Auteur: Synmar

keep in
touch

Wij zijn Synmar! Hoe kunnen we u vandaag van dienst zijn?

CONTACT qxio-arrow-right-c

synmar logo colour

Albert Schweitzerstraat 7
7131 PG Lichtenvoorde
The Netherlands

+31 (0) 33 303 3044
info@synmar.nl

linkedin facebookmailmail