De start van jouw motorseizoen
Get your bike ready for riding season
De zomer komt eraan en voor degene die hun eerste rit gaan maken is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden voordat je gaat rijden. Als het goed is hebben de meeste niet-doorrijders enkele maatregelen getroffen voor de winterstop. Denk aan de accu op de lader, motorfiets goed schoon maken en invetten. Nadat je motor je de hele winter heeft stil gestaan en je weer de weg op gaat is het belangrijk om onderstaande zaken goed te controleren, zodat je veilig de weg op kan.
1. Remmen
2. Banden
3. Accu
4. Motorolie
5. Vloeistoffen en filters
6. Bougies
7. Riemen en kettingen
8. Controle
1. Remmen - Zeker als je motorfiets al enige tijd stil heeft gestaan is het zeer belangrijk om het remsysteem onder de loep te nemen. Begin met het controleren van de remblokken: als ze tekenen van overmatige slijtage vertonen, vervang ze dan. Bekijk de remleidingen en let op scheuren of lekken en check vervolgens het niveau en de conditie van de remvloeistof. Indien je zelf onderhoudt hebt gepleegd aan het remsysteem, test dan altijd of de remmen goed functioneren voordat je de weg op gaat. Als je piepende, schrapende of grommende geluiden hoort, laat een monteur er dan naar kijken
2. Banden - Inspecteer de banden op schade zoals droogte, scheuren of overmatige verharding door oxidatie. Overigens is de meest voorkomende reden om de band te vervangen slijtage. Als uw band slijtage-indicatoren heeft is het eenvoudig te zien of het tijd is voor vervanging. Wanneer de slijtstrip (geplaatst in een lamel of groef) gelijk ligt met het oppervlak van de band, dan dient deze te worden vervangen. Als je het niet zeker weet, controleer dan de resterende profieldiepte op het gebied van de band dat de meeste slijtage heeft.
3. Accu - Als de accu van je motorfiets niet aan een druppellader heeft gestaan na een lange tijd van stil staan, test je accu dan voordat je de weg op wilt gaan. Heeft deze nog voldoende spanning om te starten, zijn de aansluitingen schoon en zijn de kabels goed aangesloten? Lijkt alles goed te werken? Indien mogelijk laad de accu geheel op met behulp van een acculader. Wilt de accu niet meer geheel opladen, vervang hem dan.
4. Motorolie - Zeker als je tweewieler in de winter stil heeft gestaan, is het verstandig om je motorolie te verversen. Olie ondergaat door invloed van vocht en zuurstof een bepaalde veroudering met als gevolg minder smerende eigenschappen. Motorolie is uniek geformuleerd om bescherming te bieden aan de motoronderdelen en tandwielen. Synmar motorolie omvat volledig synthetische en minerale hoogwaardige motoroliƫn die speciaal zijn samengesteld om te voldoen aan de veeleisende behoefte van jouw motorfiets. Ze zijn volledig getest, zowel in het laboratorium als in de praktijk, om te helpen bij het leveren van optimale pk's en acceleratie. Bekijk hier ons volledige aanbod.
5. Vloeistoffen en filters - Controleer en vul alle vloeistoffen van je motorfiets bij, inclusief remvloeistof, koelvloeistof, transmissieolie, hydraulische koppelingsvloeistof en vorkolie. Let op eventuele veranderingen in consistentie en kleur van de vloeistoffen en raadpleeg de gebruikershandleiding voor het aanbevolen onderhoudsschema. Kijk niet alleen naar de vloeistoffen maar ook naar de filters in je tweewieler, In iedere motorfiets zitten drie typen motorfilters. Ze reinigen de toegevoerde lucht en brandstof, daarnaast zorgt het oliefilter ervoor dat de motorolie schoon blijft. Dankzij de filters kan de motor goed functioneren en wordt vroegtijdige en overbodige slijtage voorkomen. Bij een vloeistofverversing vervang je ook altijd de bijbehorende filters en andersom ook, dit om directe vervuiling weer te voorkomen.
6. Bougies - Voorkom problemen onderweg door de bougie(s) van je tweewieler te controleren. Als ze vuil zijn of tekenen van schade vertonen, vervang ze dan voordat u aan de kant van de weg stil staat. De vervangingstermijn voor de bougie(s) van tweewielers ligt overigens van vele malen lager als dat van vierwielers. Dit komt o.a. door het hogere aantal toeren en verschil in compressie.
7. Riemen en kettingen - Neem de tijd om je aandrijfketting of aandrijfriem te inspecteren op scheurtjes of tekenen van slijtage die een storing kunnen veroorzaken. Controleer ook de spanning om er zeker van te zijn dat deze overeenkomt met de specificaties van de fabrikant. Los eventuele problemen nu op voordat het je dag rijden verpest.
8. Bediening - Test al je bedieningselementen om er zeker van te zijn dat je motor klaar is voor de weg. Controleer besturing, koppeling, gaspedaal en andere belangrijke bedieningselementen. Dit is het moment om eventuele problemen aan te pakken.
Nadat je deze stappen hebt doorlopen ben je klaar om veilig de weg op te gaan. Wij wensen je veel mooie en veilige kilometers toe!