Goed voorbereid op vakantie met de auto

  • qxio-arrow-left-cTerug naar Nieuws overzicht

6 tips om veilig en goed voorbereid op vakantie te gaan


Goed voorbereid op vakantie met de autoDe auto is éen van de populaire vervoersmiddelen om mee op vakantie te gaan. De vrijheid die het reizen met de auto geeft is heerlijk. Je kunt gaan en staan waar je wilt of doorrijden tot je de juiste bestemming hebt gevonden. Maar waar moet je rekening mee houden voordat je vertrekt? Voordat je de auto vol laadt met bagage is het verstandig om je auto te controleren op een aantal punten.Check onze 6 tips voor een zorgeloze autovakantie in binnen-en buitenland.1. Oliepeil checken

Om je auto vakantie-klaar te maken is het belangrijk om je oliepeil te controleren. Hiervoor dient de motor wel koud te zijn, ook is het handig dat je auto recht staat. Haal de peilstok eruit en veeg deze schoon met een doek. Steek de stok dan weer terug totdat deze helemaal tegen de rand zit. Vervolgens haal je hem er weer uit en kun je het oliepeil aflezen. Belangrijk is dat het oliepeil tussen de MIN en MAX zit. Vul olie bij als het peil lager is dan MAX. Benieuwd welke olie geschikt is voor jouw auto? Gebruik onze olieadviseur en ontvang direct advies op maat. 


Tip van Synmar: neem altijd een liter reserveolie mee op reis.


2. Bandenspanning en bandenprofiel

Regelmatig je bandenspanning (laten) controleren is belangrijk. Met een te lage spanning heb je minder grip op de weg, ook verbruik je meer brandstof en slijten de banden sneller. In het instructieboekje van je auto vind je de juiste bandenspanning, ook staat het vaak op een sticker op de deurpost. Controleer de spanning op koude banden (minder dan 3km gereden). Indien je een reserveband heb controleer deze dan ook direct, zo kun je bij een lekke band direct verder rijden.


Een goede bandenprofiel zorgt voor voldoende grip op het wegdek. Tevens zorgt het ervoor dat water beter wordt afgevoerd, dit verkleint de kans op aquaplanning. Voor zomer- en all season banden is het wettelijke verplichte profiel minimaal 1,6 mm, maar wordt er vanaf 2 mm geadviseerd de banden te vervangen. Voor winterbanden is dit 4 mm. Bandenprofiel kan je meten aan de hand van de TWI (Tread Wear Indicator) of middels een 1 euromunt. Zet de munt tussen de groeven, wanneer je het gouden randje kan zien is je band aan vervanging toe. Meet de banden zowel in het midden als aan de buitenkant. Deze methode is ook mogelijk met een ander muntstuk, check hiervoor even het internet.


3. Koelvloeistof

Het koelsysteem van je auto koelt de motor en voorkomt dat je onderweg met een oververhitte motor langs de weg komt te staan. Op het koelvloeistofreservoir zie je hoeveel er minimaal en maximaal in hoort te zitten. Zorg dat je dit alleen controleert wanneer de motor koud is, de vloeistof kan erg heet worden en onder druk komen te staan. Ook hier is het belangrijk dat het koelvloeistofniveau tussen de MIN en MAX zit. Vul de koelvloeistof bij als het niveau lager is dan MAX. Weet je niet welke koelvloeistof je nodig hebt? Vul hier je kenteken in en ontvang direct een passend advies. Bekijk al onze koelvloeistof producten op onze website.


4. Verlichting 

Goed functionerende verlichting is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid maar ook voor die van je medeweggebruikers. Ook richtingaanwijzers zijn belangrijk om je intenties in het verkeer duidelijk te maken. Controleer deze dan ook voordat je op reis gaat. Zet het contact aan en controleer alle standen; stadslicht, dimlicht, grootlicht, richtingaanwijzers, mistlampen en achteruitrijlicht. Vergeet je kentekenverlichting niet. Indien je geen hulp hebt zet je auto dan voor een groot spiegelend oppervlak zoals een winkelruit, zo kan je zelf de controles uitvoeren.


Tip van Synmar: zorg altijd dat je altijd een set reservelampen in je auto hebt liggen, mocht de verlichting onderweg stuk gaan.


5. Ruitenwissers en vloeistof

Om je autoruiten goed schoon te houden is het belangrijk om je ruitenwissers en vloeistof te controleren. Wanneer je ruitenwissers veel geluid maken of strepen trekken is het sowieso belangrijk om ze te controleren. Bekijk eerst of ze vies zijn, je kan het dan met een schoonmaakdoekje makkelijk verhelpen. Is het rubber van je wissers poreus, gescheurd of droog? Dan zijn ze aan vervanging toe! 


Het ruitenwisservloeistofreservoir vind je onder de motorkap, vaak een blauwe dop met het ruitenwisservloeistof logo erop. Let op dat je het juiste reservoir hebt en niet die van de koelvloeistof. Gebruik onze Summerwash ready to use, een ruitenwisservloeistof die je middels een trechter kunt gebruiker om je reservoir bij te vullen. Zo heb je de gehele reis een prima zicht op de mooie omgeving.


6. Reisadvies per land

Controleer voordat je op vakantie gaat goed welke regels er gelden per land. Zo heb je voor Duitsland, Frankrijk, Engeland, Spanje en Zweden een milieusticker nodig. Voor Oostenrijk, Zwitserland, Bulgarije, Hongarije, Roemenië, Slowakije en Slovenië heb je een vignet nodig. Ook kan de maximale snelheid per land afwijken en is het voor Italië bijvoorbeeld verplicht om een gevarendriehoek en veiligheidsvest bij je te hebben. Check dus goed wat je nodig hebt en wat verplicht is per land!


Met deze 6 tips ga jij zorgeloos op vakantie! 
keep in
touch

Wij zijn Synmar! Hoe kunnen we u vandaag van dienst zijn?

CONTACT qxio-arrow-right-c

synmar logo colour

Albert Schweitzerstraat 7
7131 PG Lichtenvoorde
The Netherlands

+31 (0) 33 303 3044
info@synmar.nl

linkedin facebookmailmail